NATURA
Un forum adresat iubitorilor de natura. Discutii despre protectia mediului, a florei si faunei.
Lista Forumurilor Pe Tematici
NATURA | Inregistrare | Login

POZE NATURA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Iasminica Profile
Femeie
24 ani
Arad
cauta Barbat
24 - 52 ani
NATURA / Totul despre catina / CONSIDERATII PRIVIND IMPORTANTA ARBUSTULUI DE CATINA  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Virgil
Administrator

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 21
Civilizatia a produs schimbari fundamentale in modul de viata al oamenilor. In conditiile intensificarii poluantilor nocivi si a factorilor stresanti,in special la nivelul marilor aglomeratii urbane,sistemele naturale de aparare ale organismului uman sunt depasite.
    Unul din marile paradoxuri ale societatii contemporane,in plin avant al industriei farmaceutice cu efecte benefice de neimaginat in urma cu 50 de ani,dar si a tehnicilor medicale alopate extrem de performante,sustinute de un puternic suport logistic este tendinta de revenire la o serie de terapii naturale traditionale,specifice zonelor geografice.
    In ultimii ani oamenii de stiinta si-au concentrat atentia spre evaluarea resurselor naturale,din care se pot obtine produsi naturali cu proprietati terapeutice si nutritive.
    Una din aceste resurse naturale,care a intrat in atentia cercetatorilor,este si arbustul de catina alba.
    Fructele de catina contin o serie de substante active care determina polivalenta utilizarilor practice: pigmenti chinonici,flavonoide,carotenoide,tanin,acizi grasi saturati si nesaturati,esteri ai acizilor grasi,acid malic,acid folic, acid citric,acid succinic,aminoacizi,din care toti aminoacizii esentiali,substante antibiotice,fitohormoni,vitamine,minerale esentiale si oligoelemente in gama aproape completa.Continutul ridicat in carotenoide (provitamina A) stimuleaza cresterea organismului (copii,animale tineret) si regenerarea tesuturilor. Vitaminele si mineralele continute in fructul de catina,echilibrate procentual in mod natural,conduc la o crestere a rezistentei fizice la actiunea factorilor stresanti,intarind totodata sistemul imunitar al organismului. Din acest punct de vedere fructele de catina,deosebit de bogate in vitamine si minerale,esentiale,se situeaza inaintea multor fructe si legume considerate etalon in domeniul nutritional.
    Din fructele de catina se extrage un ulei gras,de culoare rosie,ale carui efecte terapeutice s-au observat prima data in urma vindecarii unor boli digestive grave la pasarile de curte. Ulterior uleiul de catina s-a folosit pentru vindecarea unor rani la animalele domestice (bovine,cabaline)cu rezultate superioare tratamentelor clasice si reducerea timpului de vindecare cu 14-25 de zile. Rezultate remarcabile au fost obtinute si in tratamentul arsurilor de orice natura si a degeraturilor.
    In anul 1957 cercetatorii rusi au obtinut rezultate exceptionale prin inhibarea dezvoltarii unor tumori experimentale si tratarea cu succes a radiodermitelor(boala de radiatii).Ulterior,cercetari intreprinse in RUSIA,CHINA,SUA,si alte tari au demonstrat ca riscurile aparitiei unor cancere sunt atenuate de carotenoidele provitaminice,nefiind explicat mecanismul prin care retinoidele actioneaza ca agenti de prevenire.
   Desi nu poate fi considerat un aliment de baza si consumat ca atare,fructul de catina alba poate fi utilizat cu succes in multe preparate culinare (ciorbe,preparate din peste gras,paine,dulciuri,inghetate,marmelade,gemuri,siropuri - in amestec cu alte fructe,sucuri,nectaruri,bauturi racoritoare acidulate si neacidulate,bauturi alcoolice(aperitive,lichioruri,vinuri),ceaiuri energizante,inlocuitor de cafea.
   Aceste considerente m-au detrminat sa sustin introducerea fructului de catina in alimentatia noastra si sa prezint cateva produse care pot fi obtinute in casa de toti cei interesati.

CONTINUTUL IN VITAMINE SI MINERALE CATINA ALBA SI ALTE FRUCTE SI ZARAZVATURI - %/100g.

           Vit.C  Prov.A  Vit.B1 Vit.B2 Vit.B3  Fier  Calciu Potasiu Magneziu Sodiu Fosfor
Catina   500  160       0,05  0,27    0,35  198   211    165        186        2,8   13,8
Maces    300   14
Patrunjel 240  0,75                                 19
Varza      80              0,15   0,12    0,6       3     50                                50
Portocala 60     11      0,38   0,06                      30    130                              15
Lamaie    50    0,15                                                                                      2
Rosii        25    0,4      0,15   0,07   0,3                                                         20
Grepfuit            0,1                        0,3              23    190        12            2     20
Mere               0,05               0,1    1,0   0,4               120         5            5    11
Caise       10     1,15   0,06    0,3     6,3   0,5     15     300         11           5     23
Morcov                        0,18   0,2              7
Cartofi      17               0,18            0,6                                                  500
Spanc                          0,1                       5       40     375         37         510
Vinete                                   0,05   0,6                      200         12           5   15

   Valorile sunt maxime in raport cu valorile medii dinfructele de catina

    CONTINUTUL IN AMINOACIZI AL FAINEI DE CATINA COMPARATIV CU FAINA DE CARNE
                                                                          % din Proteina
AMINOACIZI                     FAINA DE CATINA              FAINA DE CARNE

  ESENTIALI
  - Lizina                                     5,4                                 6,98
  - Fenilalanina                            5,9                                  5,36
  - Valina+Metionina                      4,2                                 8,11
  - Leucina+Izoleucina                   10,3                               13,0
  - Tripofan                                   0,57                                0,68
  NEESENTIALI
  -  Cistina                                   0,47                                 0,41
  - Histidina                                  3,10                                 2,03
  - Arginina                                   7,70                                 8,25
  - Alanina                                    4,0                                   6,37
  - Tirozina                                    3,5                                   3,47

  aceste date nu au mai fost date pana in prezent in Romania si le-am propus cititorilor pentru ca de multe ori se fac recomandari fara a se face o prezentare
a datelor de baza.
  In urmatoarea interventie voi prezenta cateva produse si modul lor de obtinere la domicilui,precum si continutul lor in substante active.


pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la