NATURA
Un forum adresat iubitorilor de natura. Discutii despre protectia mediului, a florei si faunei.
Lista Forumurilor Pe Tematici
NATURA | Inregistrare | Login

POZE NATURA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Yuby Mona
Femeie
23 ani
Arges
cauta Barbat
23 - 45 ani
NATURA / Totul despre catina / catina de garduri(Lycium barbarum  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Virgil
Administrator

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 21
Catina de garduri pe numele ei botanic Lycium este comun pentru doua specii foarte apropiate (Lycium barbarum si Lycium chinense). mai este cunoscuta si sub numele comercial de GOJI si face parte din Familia Solanaceae.
Este un arbust care poate atinge 2-4 m inaltime,cu ramurile deseori spinoase,atarnand arcuite,ce poarta frunze lungi,lanceolate sau ovale,de culoare verde-gri.Frunzele au o lungime de 3-6 cm si sunt fie singulare,dispuse alternativ opuse,fie grupate de pana la trei.
Catina de garduri infloreste din iunie pana in octombrie. Inflorescenta este compusa din una sau mai multe flori,liliachi sau violety,precum si unele galben-ocru,grupate pe un pedicul de 1-2 cm.Florile a caror corola este de aproximativ 8-10 mm prezinta cinci petale,au forma de palnie si sunt hermafrodite.
Fructul este carnos,rosu sau portocaliu,este o baca,lunguiata sau ovala,de 1-2 cm,care are perioda de maturare din august pana in noiembrie,functie de conditiile climatice. Fructele contin 4-20 seminte de culoare maronie.care in conditii propice rasar foarte repede dind nastere unor plante noi.
Nu se cunoaste cu precizie originea catinei da garduri,habitatul sau natural se gaseste intre Europa de sud-est si Asia de sud-vest.Una din zonele specifice de raspandire este China,de unde s-a raspandit ca planta de cultura in intreaga lume.
In prezent planta se cultiva in multe regiuni ale lumii,dar China detine suprematia comerciala.
Medicina traditionala chineza utilizeaza planta de aproximativ 2000 de ani,propietatile ei terapeutice fiind cunoscute inca din jurul anului 2800 i.e.n.La inceputul secolului 21,fructul catinei de gard a studiat din punct de vedere al continutului in compusi biologici,cunoscand o apreciere a cererii atat in SUA Canada cat si in multe alte state dezvoltate,mai ales printr-o gama foarte mare de produse alimentare dar si farmaceutice.
Nutrienti esentiali la 100g fructe:330 calorii,19g proteine,62g carbohidrati,5g fibre,270 UI vitamina A,vitamina E,968g vitamina C,87mg calciu,260mg sodiu,1.970mg potasiu,250mg carotenoide,18 aminoacizi esentiali.
Catina de garduri mai contine o serie de compusi bioactiv care concura la mentinerea sanatatii,fructele de Lycium contin:
-Beta-sitosterol -un agent antiinflamator care ajuta la reducerea nivelului colesterolului si de asemenea este un adjuvant in tratarea impotentei si a afectiunilor prostatei;
-Zeoxantin si Lutin- cu rol important in protejarea ochilor si acuitatii vizuale;
-Betaina - folosita de ficat pentru a realiza reactiile de detoxifiere,mai fiind cunoscut si ca protector al ADN-ului,imbunatatirea memoriei si la dezvoltarea masei musculare;
Cyperon - este un compus utilizat in tratamentul cancerului,rezolvarea unor probleme de circulatie dar si a celor legate de menstra si menopauza;
-Solavelivona - este un puternic agent antifungic si antibacterial;
Fisatin - un compus natural care intareste sistemul imunitar si care are o mare eficienta in tratamentul leucemiei,hepatitei B si a cancerului de diferite etologii.
Recent a fost dezvoltata o procedura de laborator prin care se determina cantitatea de antioxidanti pe care o contine hrana consumata. Procedura poarta denumirea de capacitate de absorbtie a radicalilor de oxigen(ORAC).
Metoda ORAC este cea mai precisa si de incredere metoda de masurare a capacitatii antioxidantelor de a absorbi radicalii liberi.Lycium a fost apreciat ca fiind alimentul cu cea mai mare capacitate de antioxidant cu o valoare de aproape 3470 unitati ORAC.
Cercetatorii germani au izolat dinLycium polizaharidele imunostimulatoare,care activeaza profund celulele albe,stimulandu-le sa distruga efectiv celulele tumorale.
Rezultatele studiilor bioclinice a acestei specii de catina au relevat faptul ca consumul de fructe uscate sau fructe in combinatii cu alte plante sunt foarte folositoare pentru mentinerea sanatatii generale si pentru tratarea unor afectiuni cronice:slabirea articulatiilor,ameteli,slabirea vazului,dureri de cap,insomnii,afectiuni ale ficatului,diabet,tuberculoza si hipertensiune.
Studiile bioclinice desfasurate in diferite tari au mai relevat actiunea benefica a fructelor de Lycium in sustinerea unui sistem imunitar sanatos,incetinirea proceselor de imbatranire,prevenirea si stoparea tumorilor canceroase,protectia hepatica,intensificarea nutrituionala si atletica.
Din experienta proprie va pot spune ca nu este foarte importanta detinerea unui teren,Lycium poate fi cultivat si in curtea casei si in fata blocului sau in ghivece pe un balcon foarte insorit

catina barbarum catina garduri numele botanic lycium este comun pentru doua specii foarte apropiate

4.3KB


pus acum 12 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la