NATURA
Un forum adresat iubitorilor de natura. Discutii despre protectia mediului, a florei si faunei.
Lista Forumurilor Pe Tematici
NATURA | Inregistrare | Login

POZE NATURA

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
luana_21
Femeie
21 ani
Prahova
cauta Barbat
21 - 47 ani
NATURA / Totul despre catina / CATINA ALBA I  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Virgil
Administrator

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 21
CATINA ALBA I

   Catina alba cunoscuta sub denumirea botanica de Hippophae rhamnoides sp.,este un arbust fructifer care creste in mod natural in tara noastra, dar este foarte recent introdus in cultura in intreaga lume.
   inca din antichitate, colonistii greci din sudul Daciei au folosit frecvent frunzele de catina in furajerea cailor de lupta,pentru cresterea rezistentei acestora la oboseala si la boli, precum si pentru imbunatatirea aspectului fizic, de unde arbustul a capatat si denumirea botanica: hippo= cal si phae = stralucitor.
  Cercetarile efectuate de oamenii de stiinta ( in special din Rusia si China) asupra catinei,au scos in evidenta faptul ca fructul contine o serie de principii active cu un important rol in reglarea metabolismului,stimularea si protectia sistemului imunitar,cu rol antioxidant,curativ,terapeutic in diverse afectiuni ale sistemului circulator,sistemului respirator,stari depresive,anemie pronuntata,Parkinson,cancer cu diferite localizari,boli cutanate,infectii virale de orice tip,afectiuni renale,boli de ochi,ulcere de diferite tipuri,avitaminoze,etc.
   Fructele de catina contin,in principal,Vitamina C (intre 120 - 1200 mg%)de doua ori mai mult decat in fructele de maces si de 10 ori mai mult decat in citrice. Alte vitamine care se regasesc in compozitia fructului sunt Vitaminele A,B1,B2,B6,B9,E,F,K,PP, dovedind ca este o polivitamina.
  In urma cercetarilor Asociatiei Natura efectuate la nivelul anilor 2001-2003 s-a mai determinat si existenta in compozitia fructului a urmatoarelor principii active:
   -MINERALE: Calciu=211,64 mg%,Fosfor=13,84mg%,Potasiu=165,10mg%,Sodiu=2,8mg%,Magneziu=186,10mg%,Fier=198,40mg%,Zinc=1,2mg%,Mangan=0,87-1,6mg%,Cupru=0,38-1,2mg%,Seleniu=1,3-3,8mg%.
    -Beta Caroten=160mg,ulei=17%,Aminoacizi esentiali:Lizina=5,4%,Fenilalanina=5,9%,Valina +metionina=4,2%,Leucina=10,3%,Triptofan=0,57%,precum si Aminoacizi neesentiali:Cistina=0,47%,Alanina=4,0%,Histidina=3,5%,Arginina=7,7%,Tirozina=3,5%.Efectul antioxidant este de 96,6% stabilit prin metoda Chemiluminescentei.
   Arbustul de catina se prezinta ca un arbust stufos,cu aspect globular,cu radacini de suprafata foarte dezvoltate,inalt de 3-5 m,care prezinta o scoarta de culoare brun-cenusiu.
   Frunzele sunt liniar-lanceolate,cu nervura mediana evidenta,sunt petiolate,avand culoarea verde inchis pe suprafata superiora si cenusiu-argintie pe suprafata inferioara,dispuse alternativ.
   Ramurile si trunchiul prezinta tepi de diferite marimi,dar si tepi terminali.
   Florile sunt unisexuat dioice,galbene sau galben-ruginiu,florile mascule fiind grupate in inflorescente globuloase,iar florile femele sunt grupate in vacum.
   Arbustul de catina prezinta indivizi masculi si indivizi femele.
   Infloreste in perioda martie-aprilie in functie de anotimp si altitudine.
   Fructele sunt drupe false,care cresc mansonat pe ramuri,sunt rotunde,rotund-ovale,ovale,carnoase,de culoare galben-verzui,galben-citron,galben-portocaliu,portocaliu,portocaliu-roscat,in functie de specie,subspecie sau varietate locala.
   Pe plan mondial sunt descrise 6 specii si 7 subspecii.In tara noastra recunoscuta este specia Hippophae rhamnoides subspecia rhamnoides.
   Fructele prezinta un sambure tare,de culoare maro inchis,diferit ca forma si marime in functie de specie,subspecie sau varietate locala.Samburii contin 18-20%ulei.
   Catina este o planta cu mare rezistenta la temperaturi extreme si la seceta. Nepretentioasa,se dezvolta foarte bine pe prundisuri,nisipuri,soluri crude,soluri saraturoase,soluri infestate,zone salifere.
   In stare salbatica,catina se concentreaza mai ales in zona Subcarpatica a bazinelor superiore ale raurilor Trotus,Bistrita,Putna,Buzau;Teleajen,Prahova,Ialomita,Arges,Olt,Jiu,in Lunca Dunarii,pe grindurile fluviale si zona litorala a Deltei.Catina este un arbust foarte bine adaptat conditiilor climaterice din tara noastra,rezistand la temperaturi ridicate in sezonul cald si temperaturi foarte scazute in sezonul rece.Catina are o perioada de vegetatie de 201 zile pe an.
   In prezent arbustul de catina este exploatat intensiv pe suprafete mici,cu precadere catinisurile salbatice naturale,prin culegerea fructelor in stare proaspata,care sunt comercializate in piete sau exportate.Putinele produse care se gasesc pe piata interna au preturi prohibitive mai ales datorita costurilor mari induse de tehnologiile vechi folosite la preocesare. In ultimii ani exista tendinta periculoasa ca,in goana dupa venituri,culegatorii sa distruga mare parte din catinisurile naturale,refacerea acestora necesitand intre 5-10 ani.
   Cercetarile efectuate pe plan international in cadrul proiectelor Institutului International pentru Cercetarea si Valorificarea Catinei(ICRTS) au stabilit si valoarea ecologica a arbustului asupra mediului,inclizand conservarea apei in sol,imbogatirea solului cu azot organic prin capacitatea plantei de a recicla azotul din atmosfera,reabilitarea terenirilor degradate,controlul desertificarii,controlul eroziunii,etc.
   Proiecte aflate in derulare pe plan mondial: reinpadurirea unor suprafete forestiere superexploatate in China,India,Canada;SUA,; Reabilitarea unor terenuri(halde) in fostele exploatatii miniere in Rusia,Polonia,Germania;Reabilitarea unor habitate distruse prin activitatea umana in Canada;China,Germania,India,Pakistan,Turcia,Mongolia,Rusia,Brazilia.
   In anul 2003 a avut loc la Berlin Primul Congres al Asociatiei Internationale a Catinei care a stabilit Directiile care vor fi urmarite prin diversele Programe de cercetare din tarile membre:
- valorificarea potentialului nutritiv si terapeutic al fructelor si frunzelor;
- reinpadurirea suprafetelor forestiere defrisate cu un arbust cu crestere rapida,cu lemn valoros,avand potential caloric foarte ridicat;
- Stoparea si controlul desertificarii in zonele supuse acestui proces;
- refacerea terenurilor agricole degradate;
- cultura alternativa;
- introducerea unor noi produse cu potential nutritiv si terapeutic pe piata si dezvoltarea unei baze de materii prime pentru industriile alimentara,farmaceutica,cosmetica si mestesugareasca,
  Valoarea de piata a unui kg de fructe sau frunze sporeste prin procesare de cca 15-20 de ori si chiar de 1000 de ori in cazul unor produse ca extractul de flavonoide.


pus acum 16 ani
   
Virgil
Administrator

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 21
CATINA ALBA

catina alba catina alba

22.6KB


pus acum 16 ani
   
Virgil
Administrator

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 21
Flori de catina[b]

catina alba flori catina[b]

28.6KB


pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la